1. Ce atribute trebuie sa aiba o cladire pentru a fi „de patrimoniu”?
Cladirile considerate de patrimoniu sunt deobicei cele care apartin unui stil architectural important , sau case memoriale, foste sau prezente muzee, monumentele istorice, biserici .
2. Care este parerea dvs cu privire la aspectul orasului X (in care locuiti)?
Din pacate nu pot spune ca traiesc intr un oras cu o urbanistica omogena sau macar una care are o anume caracteristica . Mai trist este ca pe langa arhitectura comunista , pe care nu o putem include in nici un stil architectural, au aparut dupa anii 90 alte noi oribilitati arhitecturale cu caracter residential sau public.
Nu cred ca ceea ce am scris mai sus este caracteristic doar Iasului ci marii majoritati a marilor orase romanesti.
Speranta mea este ca in viitor urbanistica sa joace un rol important in luarea deciziilor de aprobare a noilor proiecte arhitecturale ce se vor ridica , si care ne vor caracteriza imaginea arhitecturala
3. A cui credeti ca este vina? A arhitectului, a edilului sau a celui ce solicita proiectul?
Este o vina comuna , in mai mare masura a consiliului de urbanism si a arhitectului care le propun si le aproba, si mai putin a clientului .
4. Cunoasteti povesti de succes urbanistis/stilistic/arhitectural local?
Povesti de succes cred ca este prea mult spus, dar sunt incantat de unele din noile cartiere rezidentiale care au aparut in diverse orase, cu o arhitectura curata si aerisita , de cladirile vechi reprezentative (universitati, biblioteci, muzee) ,care au fost restaurate si puse in valoare . Oricum in ultimii ani se poate remarca originalitatea si alinierea la standardele si trend-urile internationale in materie de arhitectura si design.
5. Dar in alta
Din fericire pentru multe tari din europa de vest traditia si continuitatea reprezinta principalul avantaj de a se lauda cu o arhitectura minunata si dau aici exemplul Italiei ce se mandreste cu edificii din timpul Renasterii , dar si al Frantei cu palatele ei prestigioase.
6. Ce credeti ca lipseste poporului Roman din punct de vedere estetic macro?
Ii lipseste o imagine unitara, o identitate sau macar o directie in care sa se indrepte lucrurile.
7. Care sunt sfaturile dumneavoastra pentru omul de pe strada: cum trebuie el sa priveasca un oras?
Cetateanul ar trebui sa priveasca peisajul stradal cu un ochi estetic educat si critic. Poate asa vom evolua mai repede.
8. Puteti identifica cateva probleme majore ale oraselor din
Cred ca printre aspectele principale care ma deranjeaza major se numara, lipsa de spatii verzi , a unitatii stradale, a parcarilor , a unei proaste gestionari a spatiului public .
9. Credeti ca exsita solutii reale la problemele urbane actuale?
Solutii se vor gasi intotdeauna , atata timp cat se doreste acest lucru si exista initiative .
No comments:
Post a Comment